Whisky uit Nederland
Het bedrijf kan zijn ontstaan terugleiden naar de 19e eeuw. Hart Brothers zijn experts in het vinden en bottelen van de beste Schotse whisky van iedere regio van dit mooie land. Ze voeden de whisky op in de hoogste kwaliteit eiken vaten en kiezen het perfecte moment om deze in de fles te doen.Handmatig worden de single cask bottelingen uitgekozen. Er wordt geen kleurstof gebruikt, géén gebruik gemaakt van koude filtratie en de meeste bottelingen zijn op vat sterkte. Daarmee houden ze vast aan het motto van de Hart Brothers: The Spirit of Excellence.
Hart Brothers
Hart Brothers Single Malt 46% Pulteney 2010 8 jaar.
Hart Brothers Single Malt 46% Pulteney 2010 8 jaar.
De Pulteney stokerij ligt in Wick, ver in het noorden van Schotland op weg naar de Orkney eilanden. Het is eigendom van Inver House Distillers en kan 1,8 miljoen liter pure alcohol per jaar produceren. Een belangrijk deel ervan rijpt om gebotteld te worden als een aantal wereldwijd verkrijgbare uitvoeringen van de Old Pulteney. Er zijn zelfs (licht)rokerige uitvoeringen. Onafhankelijke bottelingen verschijnen niet vaak. Ze zijn dan wel zeer uitgesproken en veelzijdig, want deze whisky is bijzonder en merkwaardig kruidig. Deze single cask uitvoering heeft 8 jaar gerijpt in een voormalig bourbon vat en geeft veel van zijn natuurlijke en opmerkelijke aroma’s prijs.
Neus; Oranje fruit tonen, gember, zeebries en groene olijven. Smaak; Fris en elegant. Zeer aromatisch en tintelend. Oranje fruit, gember en zilt. Afdronk; Lang en drogend. Zoet en snel ook tonen van zeezout en zwarte pepers.
Hart Brothers Single Malt 46% Speyburn 2011 8 jaar.
Hart Brothers Single Malt 46% Speyburn 2011 8 jaar.
De Speyburn distilleerderij staat een beetje verborgen in Rothes, waar de Glen Grant en Glenrothes distilleerderijen de aandacht trekken. Het is eigendom van Inver House Distillers. Onverwacht groot is hun productiecapaciteit van 4,5 miljoen pure alcohol. Speyburn is een van de meest verkochte single malts in de USA en heeft verschillende wereldwijde uitvoeringen. Deze single cask uitvoering is een zeer aangename en smaakvolle expressie van de gekende Speyburn smaken.
Neus; Fris, zachte honing, melkchocolade, groene appels en elegant. Smaak; Zoete kruiden en appeltaart. Aromatisch en elegant. Pepernoot bittertje. Afdronk; Lang en kruidig. Hints van warme appeltaart en geflambeerde appelschijfjes
Hart Brothers voedt hun whisky op 4 verschillende methodes op;
Single Malt 46%. Speciaal voor de Nederlandse markt zijn er een aantal unieke whisky’s gebotteld op 46%. Single Cask. Whisky’s die op cask strength gebotteld zijn en slechts 1 vat totale productie qua aantal flessen. Legends. Alleen de beste en meest aansprekende single malts komen in aanmerking om de naam Legend te voeren. Single Grain. Alle Hart Brothers Single Grain whisky’s zijn gebotteld op een minimale leeftijd van 19 jaar. hoewel ze nog steeds licht van karakter zijn, hebben ze belangrijke eigenschappen van het hout gekregen, waardoor ze op zich al bijzonder zijn. Hart Brothers Exclusive Cask. Exclusieve vaten, speciaal gebotteld voor de Nederlandse markt.
Hart Brothers Single Cask Tomatin 2010 53,8% - 10 jaar Hart Brothers Single Cask Benriach 2008 11 jaar - Sherry
Hart Brothers Single Cask Benriach 2008 11 jaar - Sherry
Benriach is een middelgrote distilleerderij van Brown Forman in de Speyside regio en is te vinden in de plaats Elgin waar nog veel meer andere malt whisky distilleerderijen staan zoals Longmorn, Linkwood en Glen Moray. Er zijn diverse, wereldwijde uitvoeringen van Benraich Malt whisky verkrijgbaar. Benriach heeft een aantal jaren stil gestaan. Vorige eigenaar Billy Walker ( nu mede-eigenaar van GlenAllachie) heeft de reputatie en omzet van Benriach whisky een flinke boost gegeven. Daardoor is Benraich weer een gerespecteerde en goed verkochte Speyside Malt whisky geworden. Onafhankelijke bottelingen zijn vrij schaars en deze uitvoering is bijzonder vanwege zijn 11 jaar lange rijping in een first fill Oloroso sherryvat. Er is een flink aantal flessen naar Nederland gekomen.
Neus; Chocolade, geel fruit, butterscotch en gedroogde aardbeien. Smaak; Krachtig, veel zoethout, bosbessen, en kersenlikeur. Een krachtige rijke zoetheid bedekt de tong zonder bitter of sterk drogend te zijn. Afdronk; Een uitbarsting van gedroogd (rood) fruit in de mond met een lange en pittige afdronk.
Hart Brothers Single Cask Tomatin 2010 53,8% - 10 jaar
Tomatin is een opmerkelijke en grote distilleerderij in de Noordelijke Hooglanden, iets ten zuiden van Inverness. Eigendom van een Japans concern. Sinds een aantal jaren is besloten voorrang te geven aan nog hogere kwaliteit van de wereldwijde single malts en een nieuwe reeks geturfde uitvoeringen onder de naam Cu Bocan. De productie kan jaarlijks 5.000.000 liter spirit opleveren. Tomatin heeft een belangrijke positie in het wereldwijde aanbod van single malts. Single Cask uitvoeringen komen nauwelijks op de wereldmarkt en deze uitvoering is wel heel bijzonder. Deze heeft 10 jaar gerijpt in een voormalig 1st fill port pipe. Er zijn een redelijk aantal flessen naar Nederland gekomen.
Neus; Een krachtige beleving van espressokoffie, donker paars fruit, hazelnoot en tonen van gember. Uitgesproken en opmerkelijk. Smaak; Krachtig en uitgesproken. Kruidig en rijk. Vol met kruidige ( zwarte) koffie, gedroogd paars fruit en kruidnagels. Verwarmend. Tonen van Drambuie en tawny port Afdronk; Eerst drogend en krachtig. Daarna mooie volle rode wijnaroma's, zoete koffiebitters en romig.
Hart Brothers Dalmore 2012  Exclusive - 8 jaar
Hart Brothers Dalmore 2012 Exclusive - 8 jaar. De Dalmore distilleerderij staat in Alness, ten noorden van Inverness in de county of Ross-Shire. Prachtig aan de kustlijn van de Cromarty Firth. Half Gaelic, half Noors. Dalmore betekent “big meadowland”. Het is eigendom van Whyte & Mackay. Hij kan maximaal 4,3 miljoen liter pure alcohol per jaar produceren wat deels in de Whyte & Mackay blend gaat, maar vooral zijn weg vindt met veel wereldwijd verkrijgbare single malt uitvoeringen. Veel er van zijn (deels) gerijpt in voormalig sherryvaten en zijn vooral in de USA veel verkocht. Deze single cask uitvoering is op vatsterkte gerijpt en vervolgens heeft een finish gehad in een Burgundy wijn vat. Bijzonder en apart, zonder dat tannines de smaak hebben beïnvloed. Deze uitvoering is geheel voor Nederland gebotteld. Neus; Fris rood fruit, verfijnde kersenlikeur, warme gekruide gluhwein. Smaak; Aardbeienlikeur, espresso, geflambeerde kersen. Uitgesproken en bijzonder. Kruidnagels, donkere bessenbitters. Vol en krachtig. Nadronk; Donkere bosvruchtenbitters, espressokoffie en kruidenbitters. Tintelend en verwarmend.
Hart Brothers Single Malt 46% Aberlour 2010 9yo Hart Brothers Benriach 2011 Exclusive - 8yo NEUS: Zoet kruidig. Hazelnoot, mokkatonen. Aalbesjes. Oud eikenhout en lichte gember. NEUS: Zoete sherrytonen, zilt, kruidig en tintelend. Invloeden van oranje fruit en zachte gember. NEUS: Eerst erg limonade zoet en krachtig. Snel wordt hij rond, rijk en vol van elegante sherrytonen. Citrusinvloeden en overrijpe kersen. NEUS: Abrikozen, lichte druiven, honing en boterkoek met een hint van butterscotch chocolade. Met een drupje water komt er een vleugje tropisch fruit bij zoals mango, passievrucht en stoofperen. Tevens krijgt hij iets ( roomboter) romigs. NEUS: Donker/paars fruit, hints van armagnac, vet en drogend hout. Zoet kruidig en lichte pepers.
Alle whisky’s van Hart Brothers worden gebotteld in beperkte oplage, op=op