Whisky uit Nederland
Het bedrijf kan zijn ontstaan terugleiden naar de 19e eeuw. Hart Brothers zijn experts in het vinden en bottelen van de beste Schotse whisky van iedere regio van dit mooie land. Ze voeden de whisky op in de hoogste kwaliteit eiken vaten en kiezen het perfecte moment om deze in de fles te doen. Handmatig worden de single cask bottelingen uitgekozen. Er wordt geen kleurstof gebruikt, géén gebruik gemaakt van koude filtratie en de meeste bottelingen zijn op vat sterkte. Daarmee houden ze vast aan het motto van de Hart Brothers: The Spirit of Excellence.
Hart Brothers
Hart Brothers Single Cask Braeval 1998 20 jaar.
Braeval Distillery staat op een afgelegen en hooggelegen locatie in de Speyside Regio. Een bijzonder en mooi gebouw op een mooie plek, Braes of Glenlivet. Helaas niet open voor publiek. Het is eigendom van Pernod Ricard en een belangrijke component van de Chivas Regal en Ballantines als ook de Passport en 100 Pipers blend. Gebouwd in 1973 en capaciteit van 4,2 miljoen liter pure alcohol per jaar. Tot aan 2016 was er geen wereldwijde Braeval single malt. Vanaf 2017 zijn er wereldwijd Braeval bottelingen. Onafhankelijke uitvoeringen zijn schaars. Deze single cask uitvoering is van een zeer respectabele leeftijd van 20 jaar en ook nog eens cask strength en gerijpt in een sherry hogshead. Weinig tannines en veel smaaktonen in de hoek van hazelnoot en mokka. Een bijzondere en markante krachtpatser met een niet alledaags smaakpallet.
Neus; Zoet kruidig, hazelnoot, mokkatonen. Aalbesjes. Oud eikenhout en lichte gember. Smaak; Rond, elegant en vol. Romige sherry, gedroogd rood fruit, kandij, bruine suiker, minttonen en hazelnoot/mokka. Afdronk; Lang, sprekend. Mokkabitters, romige melkchocolade en hints van mandarijnen.
Hart Brothers Single Cask Pulteney 2006 15 jaar.
De Pulteney stokerij ligt in Wick, ver in het noorden van Schotland op weg naar de Orkney eilanden. Het is eigendom van Inver House Distillers en kan 1,8 miljoen liter pure alcohol per jaar produceren. Een belangrijk deel ervan rijpt om gebotteld te worden als een aantal wereldwijd verkrijgbare uitvoeringen van de Old Pulteney. Er zijn zelfs (licht)rokerige uitvoeringen. Onafhankelijke bottelingen verschijnen niet vaak. Ze zijn dan wel zeer uitgesproken en veelzijdig, want deze whisky is bijzonder en merkwaardig kruidig. Deze single cask uitvoering heeft 15 jaar gerijpt in een actief sherry butt en geeft veel van zijn natuurlijke en opmerkelijke aroma’s prijs. Een bijzondere krachtpatser van gevorderde leeftijd.
Neus; Zoete sherrytonen, zilt, kruidig en tintelend. Invloeden van oranje fruit en zachte gember. Smaak; Kruidig, zilt. Donkere koffiebitters met zachte sherrysmaak. Mondvullend en tintelend van de zilte kruiden. Een vleem van zoete rook. Oranjefruit na enige momenten. Uitgesproken met opmerkelijke Pulteney smaken Afdronk; Aangename combi van zachte sherryzoetheid, drogende kruiden en oranje fruit bitters. Lang, verwarmend en mondvullend
Hart Brothers voedt hun whisky op 4 verschillende methodes op;
Single Malt 46%. Speciaal voor de Nederlandse markt zijn er een aantal unieke whisky’s gebotteld op 46%. Single Cask. Whisky’s die op cask strength gebotteld zijn en slechts 1 vat totale productie qua aantal flessen. Legends. Alleen de beste en meest aansprekende single malts komen in aanmerking om de naam Legend te voeren. Single Grain. Alle Hart Brothers Single Grain whisky’s zijn gebotteld op een minimale leeftijd van 19 jaar. hoewel ze nog steeds licht van karakter zijn, hebben ze belangrijke eigenschappen van het hout gekregen, waardoor ze op zich al bijzonder zijn. Hart Brothers Exclusive Cask. Exclusieve vaten, speciaal gebotteld voor de Nederlandse markt.
Hart Brothers Single Cask Dailuaine 2008 - 13 jaar
Dailaine is eigendom van Diageo. Onmisbare component in de blends van Diageo. Er is zeer zelden een single malt Dailuaine uitvoering wereldwijd verkrijgbaar. Het is wel een favoriet bij onafhankelijke bottelaars. Dailuaine is net als zijn broers van Diageo Linkwood, Auchroisk, Glenlossie en Benrinnes een grote distilleerderij die produceert voor de blends en toch ook bekend staan als verborgen schoonheden op het gebied van onafhankelijke bottelingen. Deze uitvoering is 13 jaar oud en heeft gerijpt in een invloedrijk first fill port pipe. Een whisky met een opmerkelijke smaak, kruidigheid en afdronk.
Neus; Donker/paars fruit, hints van aramagnac, vet en drogend hout. Zoet kruidig en lichte pepers. Smaak; Krachtig, vol en uitgesproken. Mints, donker fruit, bosbessen, aalbessen, gebrande suikers. Waxy en kruidenbitters. Afdronk; Lang, krachtig en enigzins vet. Paars fruitbitter, zoete drop, kandij en gebrande suikers. Apart en uitgesproken.
Hart Brothers Single Cask Balmenach 2008 13 jaar
Balmenach is een van de oudere distilleerderijen in de Speyside Regio. Gestart in 1824 en in de jaren 90 van de vorige eeuw enige tijd tot stilstand gekomen. Sinds 1997 in handen van Inver House Distillers, ook eigenaar van Balblair, Speyburn en Old Pulteney. Maximale productiecapaciteit is 2.800.000 liter pure alchol. Sinds 2016 ook toegangkelijk voor publiek. Er zijn geen wereldwijde Balmenach bottelingen op de markt. Onafhankelijke, single cask bottelingen verschijnen zelden en deze is 13 jaar oud. Gerijpt in een first fill voormalig Oloroso sherry butt.
Neus; Eerst erg limonade zoet en krachtig. Snel wordt hij rond, rijk en vol van elegante sherrytonen. Citrusinvloeden en overrijpe kersen. Smaak; Stevig, krachtig. Overrijpe kersen, zoethout, kruidenbitters, minttonen. Donker ingelegd fruit. Bosbessen. Afdronk; Aangenaam en lang zoet tintelend. Neigingen naar rood fruitige desertwijn. Apart zoals Balmenach vaak kan zijn.
Hart Brothers Single Cask Miltonduff 2011 - 11 jaar Miltonduff is een grote distilleerderij in het noorden van de Speyside regio. Hij is eigendom van het Pernod Ricard concern. Een zeer groot deel er van gaat in de blends van Pernod Ricard en deze malt is onmisbaar. Sinds 2017 is er een single malt op de wereldmarkt. Miltonduff draagt met zijn enigszins markante smaak bij aan de smaken van de Chivas Regal Blends. Als single malt staat hij bekend om de romige zoete boterige tonen. Ook is hij met Glenburgie de romp van de Ballantines blend. Deze 11 jaar oude Miltonduff is gerijpt in een voormalig nauwelijks invloedrijk refill bourbon. Elegant en aromatisch en door zijn leeftijd ontdaan van eventuele scherpe kantjes. Cask Strength en authentieke Speyside kenmerken. Soms heeft een Miltonduff botteling eigenschappen van Longmorn wanneer ze beiden gerijpt zijn in voormalig bourbonvaten. Met wat water heeft deze Miltonduff uitvoering dat ook. Neus; Abrikozen, lichte druiven, honing en boterkoek met een hint van butterscotch chocolade. Met een drupje water komt er een vleugje tropisch fruit bij zoals mango, passievrucht en stoofperen. Tevens krijgt hij iets ( roomboter) romigs. Smaak; Abrikozen, honing, zachte boterkoek. Zoet vanille ijs met donkere bosbessen, passievruchten en zoete boter. Zeer elegant en vol subtiele aroma's. Met water iets van zoete boter Nadronk; Romig en zoet rijk met aan het einde roomijs en mango. Met water nog zachter en romiger. Zeer elegant
NEUS: Zoete sherrytonen, zilt, kruidig en tintelend. Invloeden van oranje fruit en zachte gember. NEUS: Eerst erg limonade zoet en krachtig. Snel wordt hij rond, rijk en vol van elegante sherrytonen. Citrusinvloeden en overrijpe kersen. NEUS: Abrikozen, lichte druiven, honing en boterkoek met een hint van butterscotch chocolade. Met een drupje water komt er een vleugje tropisch fruit bij zoals mango, passievrucht en stoofperen. Tevens krijgt hij iets ( roomboter) romigs. NEUS: Donker/paars fruit, hints van armagnac, vet en drogend hout. Zoet kruidig en lichte pepers. NEUS: Zoet kruidig. Hazelnoot, mokkatonen. Aalbesjes. Oud eikenhout en lichte gember.
April 2021; Nieuwe bottelingen, Hart Brothers Mei 2021; Nieuwe bottelingen, Hart Brothers
Alle whisky’s van Hart Brothers worden gebotteld in beperkte oplage, op=op
Uitverkocht