Whisky uit Nederland
Het bedrijf kan zijn ontstaan terugleiden naar de 19e eeuw. Hart Brothers zijn experts in het vinden en bottelen van de beste Schotse whisky van iedere regio van dit mooie land. Ze voeden de whisky op in de hoogste kwaliteit eiken vaten en kiezen het perfecte moment om deze in de fles te doen. Handmatig worden de single cask bottelingen uitgekozen. Er wordt geen kleurstof gebruikt, géén gebruik gemaakt van koude filtratie en de meeste bottelingen zijn op vat sterkte. Daarmee houden ze vast aan het motto van de Hart Brothers: The Spirit of Excellence.
Hart Brothers
Hart Brothers voedt hun whisky op 4 verschillende methodes op;
Single Malt 46%. Speciaal voor de Nederlandse markt zijn er een aantal unieke whisky’s gebotteld op 46%. Single Cask. Whisky’s die op cask strength gebotteld zijn en slechts 1 vat totale productie qua aantal flessen. Legends. Alleen de beste en meest aansprekende single malts komen in aanmerking om de naam Legend te voeren. Single Grain. Alle Hart Brothers Single Grain whisky’s zijn gebotteld op een minimale leeftijd van 19 jaar. hoewel ze nog steeds licht van karakter zijn, hebben ze belangrijke eigenschappen van het hout gekregen, waardoor ze op zich al bijzonder zijn. Hart Brothers Exclusive Cask. Exclusieve vaten, speciaal gebotteld voor de Nederlandse markt.
Mei 2021; Nieuwe bottelingen, Hart Brothers
Hart Brothers Single Cask Mortlach 2004 - 16yo Hart Brothers Single Cask Glenglassaugh 2012 - 8yo Hart Brothers Single Malt 46% Aberlour 2010 - 10yo Hart Brothers Single Malt 46% Strathisla 2010 - 10yo
Hart Brothers Single Cask Mortlach 2004 - 16yo Mortlach distillery staat in de Speyside Regio. Een van de wat oudere distilleerderijen en eigendom van het Diageo concern. Het heeft een bijzondere reputatie en staat in Dufftown waar ook onder andere Glenfiddich en Balvenie zich bevinden. Jarenlang verdween het overgrote deel van de productie in de blends van Diageo. De productie kent een opmerkelijke kant, waardoor de spirit erg kruidig en sprekend kan zijn. Dat werd pas goed te herkennen toen in 1996 een beperkt verkrijgbare Rare Malt verscheen. Jarenlang kwamen er sinds 2004 onafhankelijke bottelingen op de markt, die zeer veel liefhebbers deden smachten. Vooral de vlezige, kruidige en volle smaken spraken tot de verbeelding. Sinds 2014 werd Mortlach door eigenaar Diageo als wereldwijde single malt in verschillende leeftijden geintroduceerd. Deze single cask Mortlach is 16 jaar oud en heeft die lange tijd gerijpt in voormalig bourbon vat wat nauwelijks smaakinvloed heeft gehad. Het heeft geleid tot een frisse, zoet kruidige oudere Mortlach uitvoering. Een Mortlach anders dan veel eerdere single cask uitvoeringen. Neus; Eerst zeer ingetogen. Kort daarna geel en citrusfruit en subtiele zoete kruiden. Daarna hints van vanillevla en roomboter. Smaak; Zeer rijk aan gebrande suikers, creme brulee en citrusfruit. Mondvullend en steeds krachtiger. Tonen van Grand Marnier likeur. Afdronk; Zoete kruiden, mondvullend en verwarmend. Geel fruitige desertwijn en witte chocolade. Lang en chique.
Hart Brothers Single Cask Glenglassaugh 2012 - 8yo Glenglassaugh is een opmerkelijke distilleerderij in Portsoy. Het is gestart in 1875. Een historie die vervuld is van tijdelijke ( en soms langdurige) sluitingen, heropeningen en overnames. Diverse eigenaren hebben de malt geprobeerd een weg te laten vinden in de wereld. Een tijdje is de malt onderdeel geweest van de Teachers blend. Dat is al weer enige tijd geleden. Na de laatste langdurige stilstand is het bedrijf in 2008 weer op gang gebracht en zijn er sinds 2011 weer jonge wereldwijde single malts op de markt gebracht. Kenners raken vervoerd van de oude bottelingen. De huidige uitvoeringen moeten hun reputatie nog weten te vinden. Deze Glenglassaugh is 8 jaar oude en heeft een narijping gehad in een voormalig Marsala vat. Het heeft geresulteerd in een delicate, smaakvolle cask strength whisky, met zeer uitgesproken aromas zonder dominantie van turf of sherry. Neus; Romig, met invloeden van zoete wijn, rode vruchten, gemberkoekjes en kaneelstokjes. Smaak; Zoet kruidig, bosbessen, een zoet kruidenbittertje, rijp tropisch fruit en poedersuiker. Afdronk; Licht drogend, zoet kruidig, donkere chocolade en redelijk lang.
Hart Brothers Single Malt 46% Aberlour 2010 - 10yo Aberlour is een bekende en geliefde stokerij in het plaatsje Aberlour. Gebouwd in 1826 en tegenwoordig in eigendom bij Pernod Ricard en heeft een variëteit aan wereldwijde bottelingen onder de naam Aberlour. Ook wordt nog steeds een substantieel deel van de productie verwerkt in de blends van Pernod Ricard. Veel single malt uitingen hebben (deels) gerijpt in voormalig sherryvaten. Het is een van de best verkochte single malts op de grote Franse whiskymarkt. Deze single cask uitvoering is bijzonder vanwege de ruim 9 jaar lange rijping in een voormalig bourbonvat en daarna een redelijk lange finish in een voormalig Marsala vat. Het heeft geleid tot een bijzondere en smaakvolle elegante 10 jaar oude Aberlour uitvoering. Neus; Een wonderlijke combinatie van verschillende fruitaroma's. Kersenlikeur met veel tonen van fris geel fruit. Hints van perensap. Witte chocolade. Smaak; Krachtig, kruidig. Rijk aan vanillearoma's met kersenbitters. Zoethout en lichte tonen van mint. Afdronk; Zoet kruidig. Zoete dropbitters en gebrande suikers met vleugen van een geelfruitige dessertwijn.
Hart Brothers Single Malt 46% Strathisla 2010 - 10yo Strathisla in een van de meest bekende, bezochte en geliefde Schotse malt distilleerderijen. Hij is ook 1 van de oudste, gestart in 1786, gevestigd in het noordelijke deel van de Speyside Regio, Keith. Een van de key single malts van eigenaar Pernod Ricard, naast Aberlour en de reusachtige Glenlivet. Strathisla malt whisky is een zeer belangrijk component van wereldbekende blended Chivas Regal uitvoeringen. Daarnaast ook in naam en authenticiteit een van de meest bekende single malts wereldwijd. Strathisla single malt uitvoeringen zijn zacht, rond en elegant. Single cask uitvoeringen zijn zo goed als nimmer te vinden en dit is dan ook bijzonder. Zeker omdat door de zeer beperkte invloed van het refill bourbovat veel van de authentieke Strathisla aroma's ruim 10 jaar hebben kunnen rijpen.. Het is een zeer elegante, frisse, originele Strathisla, volwassen en clean. Een echte oude stijl Speyside malt. Neus; Zeer elegant, fris en veelzijdig met zachte hints van abrikozen, gebrande suikers en gele appels. Smaak; Frisse geel fruit likeur. Tintelende zoete kruiden. Tonen van kaneel en een zacht kruidnageltje. Zacht en elegant. Afdronk; Verwarmend. Zoet kruidig en verrassend lang voor deze chique, elegante Strathisla.
Alle whisky’s van Hart Brothers worden gebotteld in beperkte oplage, op=op