Whisky uit Nederland
Als bewijs de de appel niet ver van de stamboom valt (komt), heeft Rubert Patrick (achterkleinzoon van James) het label doen herleven dat in 1854 door zijn bet-overgrootvader aan zijn moeders kant werd gestart met een brouwerij en bottelarij in de buurt van Gleneagles en in 1993 werd verkocht. ,
Rupert heeft een selecte reeks zeer smaakvolle Single Malts uitgebracht met zeer veel uitvoeringen van distilleerderijen van Diageo zoals Linkwood, Caol Ila, Benrinnes, Dailuaine, Strathmill, Blair Athol, Auchroisk en graan distilleerderijen Cambus en Cameronbridge. Allen Non Chill Filtered en Single cask of soms Small batch uitvoeringen. Tot op de dag van vandaag een groot succes. Al de bottelingen zijn herkenbaar aan aromatische, rijke en soms bijzondere rijpingsjaren in de vaten en het bottelen op het juiste moment. “De tijd nemen om de dingen goed te doen, was gewoon zijn manier. En gelukkig was zijn aanpak om Schotse Whisky te maken niet anders!” Alle whisky’s, behalve Trade Mark X, van James Eadie worden gebotteld in beperkte oplage, op=op.
James Eadie’s ‘Trade Mark X
James Eadie’s ‘Trade Mark X' Rupert Patrick heeft de oorspronkelijke blend onder het beroemde ‘Trade Mark X' van zijn voorvader nieuw leven in geblazen. Eerst spoorde hij de boeken van de oude James Eadie op en ontdekte een vergeten samenstelling van de tegenwoordig meest gewilde mout en graan whisky. Vervolgens proefde hij een van de laatste overgebleven flessen uit de jaren 40 met een panel van experts. Uiteindelijk nodigde hij Norman Mathison, een van Schotlands beste Master Blenders, uit om de whisky van James Eadie weer tot leven te brengen. Het resultaat is een elegante, turfachtige dram. Een zeldzame blik op de kunst van het blenden uit de eerste Gouden Eeuw van de Schotse Whisky. Deze chique oude stijl blend bevat.; Grain: Cameronbridge,Cambus (Closed) Malt: Aberlour, Blair Athol, Benrinnes, Caol Ila, Lagavulin, Talisker, Glendronach, Glenturret, Campbeltown (Glen Scotia), Craigellachie, Dailuaine, Littlemill (Closed) Neus; Suikers, rozijnen, zoete olie, zachte turfrook, later ook chocolade en marsepein. Smaak; Erg veelzijdig met mintchocolade, koffie, pruimen, mineralen en lichte rook. Afdronk; Lang, kruidig met tonen van donkere kersen. Licht drogend en zeer elegant. Een kwaliteits blend.
James Eadie
James Eadie Miltonduff 10 jaar. Miltonduff is een grote distilleerderij in het noorden van de Speyside regio. Hij is eigendom van het Pernod Ricard concern en produceert 5.8 miljoen lpa per jaar. Een zeer groot deel er van gaat in de blends van Pernod Ricard en deze malt is onmisbaar. In beperkte mate komt er een single malt op de wereldmarkt. Miltonduff draagt met zijn enigszins markante smaak bij aan de smaken van de Chivas Regal Blends. Als single malt staat hij bekend om de romige zoete boterige tonen. Ook is hij met Glenburgie de romp van de Ballentine’s blend. Deze 10 jaar oude Miltonduff is gerijpt in een een paar rustige Bourbon Hogsheads en een voorbeeld waarom hij een favoriet is bij de blenders van Pernod Ricard. Elegant en aromatisch en door zijn leeftijd ontdaan van eventuele scherpe kantjes. Zijn voorganger in deze reeks gebotteld in 2019 was iets bescheidener en toch populair. Deze 2020 botteling is iets meer beïnvloed door de vaten waarin de 10 jaar lange rijping heeft plaatsgevonden. Er zijn helaas niet heel veel flessen van naar Nederland gekomen. Neus; Abrikozen, druiven, honing en boterkoek met een hint van pure chocolade. Met een drupje water komt er een vleugje tropisch fruit vrij zoals mango, passievrucht en stoofperen. Smaak; Abrikozen, honing, zachte boterkoek, Zoet van vanille-ijs met donkere bosbessen, passievruchten en zoete boter. Zeer elegant en vol subtiele aroma’s. Afdronk; Romig en zoet, rijk aan het einde roomijs en mango.
 James Eadie Blair Athol 14 jaar James Eadie Miltonduff 10 jaar
Deze Blair Athol is een single cask uitvoering die zijn hele leven van 14 jaar is gerijpt in een refill sherry vat. Blair Athol is een kleine, tot de verbeelding sprekende distilleerderij in de Centrale Highland regio van Diageo. Blair Athol malt is een belangrijke component in de Bells blend van Diageo. Onafhankelijke bottelingen komen niet vaak voorbij en deze is 14 jaar oud. Meer dan volwassen en ondanks dat zeer krachtig en rond. Er zijn in totaal 529 flessen uit dit sherry vat gebotteld en daarvan zijn er gelukkig toch nog 90 naar Nederland gekomen. Het is een zeer smaakvolle, krachtige botteling. Een drupje water kan de beleving van deze botteling nog prettiger maken. Een single re-fill sherry vat is waar deze Blair Athol het meeste van zijn karakter vandaan heeft. James Eadie heeft deze whisky gebotteld op een pittige sterkte van 59,8% ABV, zeer uitzonderlijk voor een single cask Blair Athol van deze leeftijd.
James Eadie Blair Athol 14 jaar.
Neus; een volle vers gebakken cake geur, bittertje van rabarber, groene appel en kamperfoelie. Na verloop van tijd komen de klassieke boomvruchten van Blair Athol naar voren, mandarijn, meloen en een geur van zoethout. Smaak; Vers gesneden appels, vleugje caramel, butterscotch, peren en kaneel. Na het 2de slokje komen de rozijnen, banaan en pure chocolade. Een explosie van zoete rijkheid en kruiden met een subtiel, lang elegant vervolg. Afdronk; Groots, fris zoet en vol.