Whisky uit Nederland
In de beginjaren van de oude en meest beroemde industrie van Schotland, kochten veel handelaren vaten whisky en bottelden ze zoals ze waren, met behoud van hun unieke karakter en smaak. Als onafhankelijk familiebedrijf dat aan geen enkele distilleerder gebonden is, zet Claxton trots deze oude traditie voort, door individuele vaten te selecteren die alleen de hoogste maatstaf halen. De "marriage" van hout en spirit in een vat, zorgt voor een unieke smaak en aroma's. Omdat elke release van Claxtons rechtstreeks uit één vat wordt gebotteld, blijft deze individualiteit behouden en zijn geen twee bottelingen ooit volledig hetzelfde. Dit betekent dat elke release de mogelijkheid biedt om zeldzame whisky's te ontdekken met exquise, en echt individuele smaken die misschien nooit meer op dezelfde manier worden herhaald.
Exploration Series Claxtons neemt je op op ontdekkingsreis. Alleen de beste vaten van de beste dranken zijn geselecteerd. De introductie van geweldige bottelingen uit alle verschillende regio's, distilleerderijen, vaten, leeftijdsopgaven en proefielen, allemaal gebotteld op 50% ABV.
Claxton's Exploration Series Benrinnes 2012 8yo
Benrinnes is een grote destilleerderij van Diageo in de Speyside regio. Er is geen wereldwijde malt op de markt. Benrinnes whisky staat bekend om zijn zoete, ronde en aromatische karakter en is uitermate populair in de whiskywereld in Schotland. Onafhankelijke bottelingen zijn er zeer geregeld en deze uitvoering is bijzonder vanwege zijn rijping. Deze is 8 jaar oud en heeft een finish in een PX sherry hogshead ondergaan. Het gehele vat is voor Nederland gebotteld. Het is een zeer smaakvolle en niet alledaagse botteling van een belangrijke, grote en onbekende distilleerderij in de Speyside regio.
Neus; Kaneelstokjes, ingelegd rijp rood fruit, nootmuskaat, kaneel en lichte hints van anijs. Smaak; Aardbeiencompote, kaneelbitters, gebrande bruine suikers, chique. Lichte tonen van anijs en bosbessen. Afdronk; Rijk, lang en fijne Grand Marnier aroma’s.
Claxton's Exploration Series Benrinnes 2012 8yo
Claxton's Exploration Series Staoisha 2013 - 7yo
Claxton's Exploration Series Staoisha 2013 - 7yo
Bunnahabhain is een oude distilleerderij op het iconische eiland Islay. Gebouwd in 1881 en de huidige capaciteit bedraagt 3,2 miljoen liter pure alchol per jaar. Het is onderdeel van de Distell International Ltd familie waar ook Deanston en Tobermory bij horen. Er zijn vele jaren vele wereldwijde malt uitvoeringen gebracht en ook nu is de naam Bunnahabhain als single malt zeer wijds verkrijgbaar. Zeer lange tijd was een groot deel van de Bunnahabhain malt productie niet geturfd en onderging haar rijping in voormalig sherry vaten. Sinds een aantal jaren zijn er ook wereldwijd stevig geturfde uitvoeringen op de markt en dragen de naam Bunna met een speciale toevoeging zoals Moine. En sinds kort onder de naam Staoisha. Van oorsprong staat Bunnahabain single malt bij veel liefhebbers als elegante en niet zwaar geturfde Islay whisky op het netvlies. Er zijn zeer veel onafhankelijke bottelingen van sherryvat gerijpte Bunnahabhains uitgebracht de afgelopen jaren, maar dat is enige tijd zo goed als voorbij. Deze Staoisha is 7 jaar oud en is gefinisht in een Oloroso quarter cask. Het vat is geheel gebotteld voor Nederland. Opmerkelijk rokerig/peated. Neus; Brandend hout, barbecue rook, turfrook, gelooid leer, zwarte koffie en donkere chocolade. Smaak; Gebakken spareribs, zoethout, zoete (wok) olie. Zoete turfrook. Uitgesproken. Afdronk; Krachtig, zoete turfrook, gebrande suikers
Claxton's Exploration Series Tormore 2008 12yo
Claxton's Exploration Series Tormore 2008 12yo
Tormore is een van de jongere distilleerderijen ( 1958) in de Speyside regio. Gelegen aan de A9 op een onvermijdbare plek met een bijzondere bouw en uitstraling. Eigendom van Pernod Ricard sinds 2005 en kan 4,8 miljoen liter pure alcohol stoken. Er zijn een 14 jaar en 16 jaar oude wereldwijde single malt verkrijgbaar. Single Cask uitvoeringen zijn maar zelden te vinden en deze uitvoering is 12 jaar oud, uit een voormalig, niet erg invloedrijk bourbon barrel. Daardoor is erg veel van de oorspronkelijke smaken en karakters terug te vinden. Dit vat is geheel gebotteld voor Nederland. Neus; Zachte apfelkorn, hazelnoot, gele appels, roomboter en gele Fruittella snoepjes. Smaak; Krachtig, mond vullend van hazelnootbitters, geel ingelegd fruit, Citrus bitters en mint snoepjes. Snel een enorme zoet kruidige overmeestering van de achterkant van de mond en tong. Afdronk; Krachtig en sprekend. Mint, Citrus bitters en zoete drop.
Claxton's Exploration Series
Claxton's Coin Collection Editions
Elke fles bevat een Claxton verzamelaars- munt, die als ‘schat’ kan worden verzameld. Dit is uiteindelijk voor een beetje plezier, maar stimuleert de loyaliteit van de klant en beloont het ook. Dit muntje zit verborgen in de kroon bovenop de kurk. Per heden kunnen consumenten hun munten insturen, dit is het proces; Klik hier voor meer info.
Claxton's Coin Collection Editions
Alle whisky’s van Claxton’s worden gebotteld in beperkte oplage, op=op
Claxton's Exploration Series Ardmore 2009 - 11yo (STR Barrique) Ardmore distilleerderij is opgericht in 1898 door Adam Teacher en werd de eerste stokerij van William Teacher & Sons. Veel van de productie is door de jaren heen gegaan in de wereldberoemde Teacher's Blend. Heel lange tijd produceerde het als enige stokerij in de regio geturfde spirit. Voor de blends produceert men sinds 2012 ook een flinke hoeveelheid niet geturfde Ardlair. De Ardmore single malt is al jarenlang een wereldwijde bekende single malt, in verschillende uitvoeringen. De laatste jaren zijn er ook steeds meer onafhankelijke bottelingen verkrijgbaar, met vooral veel jonge uitvoeringen. De zoete turf en het robuuste Higland karakter zijn belangrijke kenmerken van Ardmore uitingen. Deze 11 jaar oude uitvoering, komt uit een invloedrijk voormalig bourbon cask en heeft daardoor veel van de klassieke oorspronkelijke kenmerken ten volle tot hun recht laten komen. Geen dominantie van turf of houtinvloeden, maar zoet geturfde volwassen aromas. De afdronk is echter imponerend en verwarmend lang. Het gehele vat is exclusief voor de Nederlandse markt gebotteld. Neus; Ingetogen zoet en verbrand hout Melkchocolade. Smaak; Zoete turfrook, mint, witte chocolade, witte kruiden. Afdronk; Verrassend lang en rijk. Verwarmend, kruidig, gebrande noten en tintelend.
Claxton's Exploration Series Ardmore 2009 - 11yo (STR Barrique)
Claxton's Exploration Series Linkwood 2008 - 12yo Linkwood is een belangrijke malt in de blends van Diageo. De distilleerderij staat in de Speyside en kan 5,6 miljoen malt spirit produceren. Onafhankelijke bottelingen zijn vaak geliefd bij liefhebbers. Linkwood bottelingen hebben iets opmerkelijks qua rijkheid en " waxyness". Ze zijn ook schaars en deze uitvoering is bijzonder vanwege zijn rijping. Deze Linkwood is 12 jaar oud en heeft een finish gehad in een voormalig Oloroso sherry quarter cask. Het heeft gezorgd voor een krachtige, volle en smaakvolle whisky van een volwassen leeftijd. Door de opmerkelijke rijping appelleert deze in beleving ietwat aan vroegere onafhankelijke bottelingen van Mortlach. Neus; Rijke chocolade crème likeur. Lichte sherrytonen, Rijk en ietwat vet. Lichte hints van bananen. Smaak; Licht vlezig zoet en rijke, krachtige koffie. Butterscotch chocolade likeur. Nootmuskaat. Afdronk; Rijk, rond en verwarmend. Koffiebitters en walnoten.
Claxton's Exploration Series Linkwood 2008 - 12yo
Claxton's Exploration Series Teaninich 2008 - 12yo Teaninich is een reusachtig grote distilleerderij boven Inverness met een maximumcapaciteit van 10.200.000 liter pure alcohol. Op dit moment wordt daar iets minder dan de helft van benut. De eigenaar, Diageo, gebruikt vrijwel alles in haar blends. Ook valt Teaninich malt whisky te vinden in blends van andere concerns. Er is geen wereldwijde single malt op de wereldmarkt. Teaninich kent een afwijkende productiewijze en is daardoor elegant en zoet krachtig. Zeer dankbaar voor vele blenders. Single cask bottelingen komen nauwelijks op de markt omdat Diageo vrijwel alle productie zelf nodig heeft. Deze 12 jaar oude uitvoering heeft gerijpt in een elegant voormalig bourbon hogshead. En is een schoolvoorbeeld van hoe een zeer elegante delicate whisky rijpt, zoals Diageo het wil. Dit vat is exclusief voor Nederland gebotteld. Neus; Frisse appels, lychees, zilt, mint, Citrus en hints van Cointreau. Smaak; Elegant, licht waxy, kaneel, zilt en licht drogend met tonen van mandarijnen. Afdronk; Elegant, rijk, zoet kruidig en drogend
Claxton's Exploration Series Teaninich 2008 - 12yo
Claxton's Exploration Series Mannochmore 2010 - 10yo Mannochmore is een vrij grote destilleerderij van Diageo in de Speyside regio. Gestart in 1971, maximale productiecapaciteit: 6.000.000 liter pure alcohol per jaar. In de buurt staat ook nog de eerder gebouwde Glenlossie distilleerderij van Diageo. Ze lijken veel op elkaar. Er is van beiden geen wereldwijde malt op de markt. Mannochmore is een whisky die onmisbaar is voor de blends van Diageo. Onder andere Haig en Johnny Walker. Onafhankelijke bottelingen zijn zeer schaars en deze uitvoering is bijzonder vanwege zijn rijping in een bourbon vat met daarna een finish in een invloedrijk voormalig Moscatel quarter cask. Het heeft gezorgd voor een elegante, smaakvolle en sprekende Mannochmore. Het gehele vat is exclusief voor Nederland gebotteld. Neus; Overrijpe pruimen, granaatappels, bosbessen, kruidnagels. Smaak; Rijk, rond. Paars fruit en veelzijdig. Tonen van Moscatel en kersen. Zoete pepers. Afdronk; Paars fruit, kruidnagels en subtiel.
Claxton's Exploration Series Mannochmore 2010 - 10yo