Millstone Dutch Whisky
Slijterij - Wijnboetiek “Het Steenhuis”
Gevestigd sinds 1984
...een sfeervolle ambiance, met een persoonlijk accent...
© H.J.Herber 2020
Slijterij - Wijnboetiek “Het Steenhuis” VLODROP
Whisky van de maand maart  Elke maand staat er een mooie bijzondere whisky open om te proeven.
Port Charlotte Scottish Barley
Port Charlotte Scottish Barley  ...Heavily Peated ..50% alc
Kleur: Lelie-blank Geur: turfrook,en de zee Smaak: zacht en rijk, vanille, vijgen, dadels, toffee en walnoten een vleugje eikenhout en zachte zoete tonen van turfrook Afdronk: is lang en verwarmend
De Port Charlotte distilleerderij ligt in het prachtige plaatsje met de gelijknamige naam: Port Charlotte, op het eiland Islay. De distilleerderij is gebouwd in 1829 door Colin Campbell en was ook bekend onder de naam Lochindaal. Na diverse overnames werd de distilleerderij in 1929 gesloten. De gebouwen bleven gelukkig intact en dienden als garage en ook als jeugdherberg. De warehouses die in de heuvels achter de distilleerderij liggen worden al jaren door de Bruichladdich distilleerderij gebruikt. Port Charlotte wordt gedistilleerd bij Bruichladdich Distillery sinds 2001. Deze Port Charlotte malt whisky is de zwaar geturfd variant van Bruichladdich en rijpt in de oorspronkelijke, koele en afgesloten warehouses van de oude Port Charlotte distilleerderij.
De nieuwste Port Charlotte is volledig gedistilleerd uit inheemse Schotse gerstsoorten. De spirit is geturfd tot een pittige 40 ppm (parts per million) en heeft gerijpt in het drie kilometer ten zuiden van de distilleerderij gelegen dorpje Port Charlotte. De vaten zijn zorgvuldig hand geselecteerd door Master Distiller Jim McEwan. Uitgebreid onderzoek van dezelfde McEwan heeft geleerd dat om het karakter van jongere whisky optimaal naar voren te laten komen, een alcoholpercentage van 50% ideaal is. Bij lagere percentages komen de aroma’s van het hout sterker naar voren. In Scottish barley wordt een prachtig evenwicht gevonden tussen de bloemige elegantie van Bruichladdich en stevige turfrook.
Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.